משבר דיור בארה"ב: עלויות הבעלות על בתים זינקו ב־26% בחמש שנים
דוח חדש חושף את המחירים הנסתרים שמכבידים על בעלי הבתים – ממשכנתאות וביטוחים ועד עמלות אגודות דיור. קליפורניה והוואי בראש רשימת המדינות היקרות

עלויות הבעלות על בתים בארצות הברית זינקו ב־26% במהלך חמש השנים האחרונות – כך עולה מדוח מקיף שפרסמה הלשכה האמריקאית למפקד האוכלוסין. הדוח, שהתבסס על סקר הקהילה האמריקאית לשנת 2024, חושף את ממדי העלייה הדרמטית בעלויות הדיור ואת האתגרים החדשים שמצפים לבעלי בתים ולקונים פוטנציאליים.

עלייה מתמשכת במשכנתאות ובעלויות נלוות

הנתונים מראים כי העלות החודשית החציונית לבעלי בתים עם משכנתא הגיעה ל־2,035 דולר בשנת 2024 – עלייה של כמעט 7% מהשנה הקודמת, וזינוק חד של 26% בהשוואה לשנת 2019, אז עמדה העלות על 1,609 דולר בלבד.

העלייה נובעת לא רק ממחירי נדל"ן גבוהים יותר אלא גם מעלויות נלוות: ריביות משכנתא, עמלות ביטוח ועלויות תחזוקה. "דמי הביטוח והעמלות של אגודות בעלי בתים הם הגורמים הנסתרים שמאחורי הקלעים – מעבר לריביות ולמחירי הדיור," מסביר הכלכלן ג'ואל ברנר מאתר הנדל"ן Realtor.com.

גם בעלי בתים ללא משכנתא נפגעים

בעלי בתים שכבר סיימו לשלם את המשכנתא שלהם אינם פטורים מהעליות. העלות החודשית החציונית לבעלי בתים ללא משכנתא הגיעה ל־664 דולר בשנת 2024 – עלייה של 5.5% מהשנה הקודמת ו־31% בהשוואה ל־2019.

העלויות הללו נובעות ממסים עירוניים, ביטוחי נכס ותחזוקה שוטפת. "קונים רבים אינם לוקחים בחשבון עלויות אלה מראש," מציין ברנר. "אבל בפועל הן חלק משמעותי מהתקציב החודשי של בעלי הבתים".

 

בקרב המדינות, עלויות הבעלות הגבוהות ביותר נרשמו בקליפורניה (3,001 דולר בחודש), הוואי (2,937 דולר), ניו ג'רזי (2,797 דולר) ומסצ'וסטס (2,755 דולר)

 

קליפורניה והוואי בראש רשימת המדינות היקרות

בקרב המדינות, עלויות הבעלות הגבוהות ביותר נרשמו בקליפורניה (3,001 דולר בחודש), הוואי (2,937 דולר), ניו ג'רזי (2,797 דולר) ומסצ'וסטס (2,755 דולר).

וושינגטון הבירה הובילה את הטבלה הארצית עם עלות חודשית חציונית של 3,181 דולר.

לעומתן, המדינות הזולות ביותר לבעלי בתים עם משכנתא היו מערב וירג'יניה (1,272 דולר), ארקנסו (1,375 דולר), מיסיסיפי (1,448 דולר) וקנטקי (1,453 דולר).

אגודות בעלי הבתים: נטל כלכלי גובר

הדוח חשף גם את ההשפעה המתעצמת של אגודות בעלי בתים (HOA) על התקציב המשפחתי. כמעט רבע מבעלי הבתים בארה"ב דיווחו כי הם משלמים דמי אגודה חודשיים.

ב־2024 עמדו דמי האגודה החודשיים החציוניים על 135 דולר. בניו יורק, לעומת זאת, הם הגיעו לשיא ארצי – 739 דולר לחודש.

המדינות עם השיעור הגבוה ביותר של משלמי דמי אגודה הן נבדה (51%), פלורידה (44%) ואריזונה (45%).

לדברי ברנר, "שינויי האקלים ואירועי מזג האוויר הקיצוניים מאלצים אגודות להוציא יותר על ביטוח ושירותים – והעלות הזו נופלת ישירות על בעלי הבתים".

יותר בתים – פחות משכנתאות

לצד העליות, נרשם גם שינוי מעניין בהרכב שוק הדיור: יותר בתים בבעלות מלאה וללא חוב.

בשנת 2024 דווחו 35 מיליון בתים בבעלות מלאה – תוספת של 900 אלף בהשוואה לשנת 2023. שיעורי העלייה הגבוהים ביותר נרשמו בוורמונט (8.9%) ובניו מקסיקו (8.7%).

למרות זאת, רוב הבתים – כ־59.7% – עדיין נושאים תשלומי משכנתא חודשיים.

השלכות על שוק הדיור והחברה האמריקאית

הזינוק בעלויות הדיור מעלה שאלות כבדות משקל לגבי נגישות לדיור בארה"ב. גם מי שמצליחים לרכוש בית מגלים שההוצאות הנלוות גבוהות בהרבה מהצפוי.

מומחי נדל"ן מזהירים שהמגמה עלולה לשנות את אופי השוק: "קונים יצטרכו לחשוב פעמיים לפני רכישה. לא מספיק להביא בחשבון את המשכנתא – צריך לחשב גם ביטוחים, מסים ועמלות אגודות," מסביר ברנר.

במקביל, הנתונים מעידים על צורך בתכנון כלכלי זהיר הרבה יותר. משפחות צעירות, בפרט, עלולות למצוא את עצמן במלכודת תקציבית אם לא ייערכו לכלל ההוצאות מראש.

סיכום

הדוח של הלשכה למפקד האוכלוסין מציב מראה לא פשוטה בפני הציבור האמריקאי: רכישת בית – החלום הקלאסי של "החלום האמריקאי" – הפכה יקרה ומורכבת יותר מתמיד. מעבר למחירי הנדל"ן הגבוהים, בעלי הבתים מתמודדים עם שורת עלויות חבויות שממשיכות לטפס מדי שנה.

כעת השאלה הגדולה היא האם מגמה זו תביא לבלימת הביקוש לדיור – או שמא האמריקאים ימשיכו לשלם את המחיר, גם אם משמעות הדבר היא דחיקה של חלום הבעלות על בית רחוק יותר מהישג ידם של רבים.

YOU MIGHT ALSO LIKE