תעשיית הבנייה האמריקנית ממשיכה להתמודד עם אתגרים קשים, כאשר ההוצאות על בנייה לא-מגורים ירדו ב-0.2% במאי לשיעור שנתי מתואם עונתית של 1.237 טריליון דולר. זהו החודש הרביעי ברצף של ירידות, על פי ניתוח של Associated Builders and Contractors (ABC) שפורסם ב-1 ביולי.
הירידה החדה מהווה אות אזהרה לתעשייה, כאשר כלכלנים מזהירים שמגמת הירידה עלולה להימשך לאורך המחצית השנייה של 2025. הגורמים לירידה כוללים ריבית גבוהה, סביבת אשראי מוגבלת, מדיניות סחר והגירה חדשה ואי-ודאות כלכלית כללית.
השפעה על כל הסקטורים
הנתונים מראים ירידה ברוב הקטגוריות, כאשר הוצאות בשמונה מתוך 16 קטגוריות ירדו מהחודש הקודם. הבנייה הלא-מגורית הפרטית ירדה ב-0.4%, בעוד שההוצאות הציבוריות הלא-מגוריות נותרו ללא שינוי מהחודש שלפני כן.
"פעילות המגזר הפרטי בבנייה עסקית נותרת חלשה במיוחד וירדה כמעט 7% מהשיא שלה בינואר 2023", אמר אנירבן באסו, הכלכלן הראשי של ABC, בהודעה לעיתונות. "השקעות בייצור, שעלו יותר מ-200% בשנים האחרונות, החלו לרדת ועכשיו ירדו יותר מ-5% מאז השיא שלהן באוגוסט 2024".
"פעילות המגזר הפרטי של הבנייה העסקית נותרת חלשה במיוחד וירדה כמעט 7% מהשיא שלה בינואר 2023", אמר אנירבן באסו, הכלכלן הראשי של ABC, בהודעה לעיתונות. "השקעות בייצור, שעלו יותר מ-200% בשנים האחרונות, החלו לרדת ועכשיו ירדו יותר מ-5% מאז השיא שלהן באוגוסט 2024"
מרכזי נתונים - יוצא דופן יחיד
הקטגוריה היחידה שהמשיכה להראות מומנטום חיובי היא מרכזי נתונים, שהוצאותיהם עלו ב-1% נוסף במאי. "למעט מרכזי נתונים, יש מעט קטגוריות עם מומנטום", ציין באסו.
התחום של מרכזי נתונים ממשיך לפרוח בעקבות הביקוש הגובר לשירותי ענן, בינה מלאכותית וטכנולוגיות דיגיטליות. חברות טכנולוגיה גדולות ממשיכות להשקיע במרכזי נתונים חדשים כדי לתמוך בצמיחה המהירה של שירותי הענן ויישומי הבינה המלאכותית.
השוואה שנתית מדאיגה
ההוצאות במאי היו נמוכות ב-3.5% בהשוואה לשנה שעברה, שזו הירידה הגדולה ביותר מסוג זה מאז פברואר 2019, על פי Associated General Contractors of America (AGC).
"אי-הוודאות לגבי מכסים, שיעורי מס וזמינות עובדים מקשה על יזמים רבים לקחת סיכון ולהתקדם עם פרויקטי בנייה מתוכננים", אמר קן סימונסון, הכלכלן הראשי של AGC. "בעוד שהביקוש מהמגזר הציבורי נותר יציב, זה פשוט לא מספיק כדי לקזז את הירידות במגזר הפרטי".
מצב הביקושים והתיק הצבור
באסו ציין שגם שווקים חזקים, כמו ייצור, החלו לרדת מהשיאים האחרונים. בנוסף, מדד התיק הצבור של ABC חווה ירידה חדה במאי, מה שמצביע על כך שלקבלנים יש פחות עבודה בספרים.
מצב זה מעיד על הקשיים שהתעשייה צפויה להתמודד איתם בחודשים הקרובים. התיק הצבור מהווה אינדיקטור חשוב לפעילות עתידית בתעשייה, ומדד זה מספק תחזית לביקושים לשירותי בנייה בטווח הקצר והבינוני.
גורמי לחץ מרכזיים
הכלכלנים מזהירים מכמה גורמי לחץ עיקריים המשפיעים על התעשייה:
ריבית גבוהה: הריבית הגבוהה מקשה על מימון פרויקטי בנייה, במיוחד בסקטור הפרטי. יזמים נמנעים מהשקעות בפרויקטים חדשים בשל עלויות המימון הגבוהות.
מחירי חומרי גלם תנודתיים: התנודות במחירי חומרי הבנייה יוצרות אי-ודאות בתכנון פרויקטים ובהערכת עלויות, מה שמקשה על קבלת החלטות השקעה.
מדיניות הגירה חדשה: המדיניות החדשה של ממשל טראמפ משפיעה על זמינות כוח העבודה בתעשיית הבנייה, שמסתמכת במידה רבה על עובדים זרים.
אי-ודאות מסחרית: המדיניות המסחרית החדשה, כולל מכסים, יוצרת אי-ודאות לגבי עלויות חומרי הבנייה המיובאים.
תחזיות עתידיות
כלכלנים צופים שהמצב עלול להימשך לאורך המחצית השנייה של 2025. הם מצביעים על כך שהשילוב של גורמי הלחץ הללו יוצר סביבה מאתגרת לצמיחה בתעשיית הבנייה.
"הנחשול הזה של אתגרים עלול להקשות על התאוששות הפעילות במחצית השנייה של 2025", הזהיר באסו. התעשייה צפויה להמשיך ולהתמודד עם לחצים אלה עד שהתנאים הכלכליים והמדיניים יתייצבו.
למרות האתגרים, מומחי התעשייה ממליצים לחברות בנייה להתמקד בשיפור היעילות, אימוץ טכנולוגיות חדשות ומציאת פתרונות יצירתיים לאתגרי כוח העבודה. התמקדות בסקטורים צומחים כמו מרכזי נתונים ופרויקטי תשתית ציבורית עשויה לספק הזדמנויות צמיחה בתקופה מאתגרת זו.